joi, 14 aprilie 2011

Prima ancheta a lui Maigret / Maigret si batrana doamna - Georges Simenon


Un 2 in 1 de la Adevarul, pe care l-am citit in ultimele zile. Auzisem de mult despre Simenon si personajul sau, Maigret, si am fost curioasa sa-l citesc, dar pot sa spun ca am ramas usor dezamagita.

"Prima ancheta a lui Maigret" il prezinta pe comisar (pe atunci un simplu secretar la politia cartierului), care primeste in toiul noptii, la sectie, o vizita ciudata de la un muzician, care raporteaza un eveniment destul de ciudat: vede o femeie tipand la fereastra resedintei Balthazar, faimoasa firma de cafea, un om ciudat dand tarcoale casei, si aude o impuscatura. Ducandu-se sa vada ce se intampla, majordomul aproape il ia "la suturi", la propriu, spunandu-i ca este beat. Cand secretarul Maigret se duce la fata locului, locuitorii casei Balthazar il primesc cu sarcasm, incercand sa-i demonstreze ca nimic nu s-a intamplat, ba chiar ca au fost deranjati din cauza unor motive invocate de un "betiv". Insa instinctele lui Maigret ii spun acestuia ca, de fapt, ceva s-a intamplat, si porneste intr-o investigatie pe cont propriu, cu multe obstacole.

"Maigret si batrana doamna" reprezinta unul dintre cazurile lui Maigret. O batrana doamna vine la Paris dintr-o statiune litorala, pentru a-i prezenta comisarului un incident petrecut la ea acasa. Menajera ei, Rose, obsedata de sanatate si medicamente, bea un medicament care ii fusese destinat batranei. A doua zi, fata este gasita moarta, iar autopsia indica otravire cu arsenic. Maigret vine in satucul linistit de la malul marii, si descopera acolo fel de fel de secrete legate de trecutul familiei batranei, dar nu numai...

Recomand cartile celor care vor sa o ia ceva mai moale dupa un roman trepidant, dar si celor carora le plac romanele politiste, indiferent de protagonisti. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu